Lunkans vardagsrum - recept
 
       
HEM
FIRST TAKE
SESSIONS
KOMMANDEE
LYSSNA
VIDEO
RECEPT
ROLIGA TIMMEN
GÄSTBOK
KONTAKT
 
     
     
     
 
Clydes Julbord 19/12 2009
 
 
 
     
 

Clydes Julbord

Olika sorters inlagda sillar.

Janssons frestelse.

Kokt lax.

Julskinka

Prinskorvar

Köttbullar

Brunkål

Rödkål

Kokt potatis.

 
 
-------------------------------------------------------
 
     
 
Clydes Kyckling och rotfrukter på långpanna i ugn 28/11 2009
 
 
 
     
 

Kyckling och rotfrukter på långpanna i ugn

T.ex Rödlök, morötter, palsternacka, potatis, hela vitlöksklyftor..

Skala potatis och rotfrukter.

Skär i lagom stora bitar lägg alla rotfrukter i smord långpanna.

Häll på olivolja, salt och peppar. Lite citronsaft om det finns och en skvätt honung.

Blanda om. In ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.

Lägg kycklingbitarna ovanpå rotfrukterna efter ca. 15 min. Rotsakerna behöver längre tid på sig än kycklingen.

Kolla på kycklingen att den är klar....


Sås:

Innehåll: fetaost, gräddfil, vitlök och örtsalt.

Smula ner fetaosten i gräddfilen.

Pressa ner en vitlöksklyfta, smaka av med örtsalt.

 
 
-------------------------------------------------------
 
     
 
Clydes Laxfrikassé i curry 17/10 2009
 
 
 
     
 

Laxfrikassé i curry (4 port)

Ingredienser:
800g färsk lax i stora bitar
smör till stekning
salt och peppar


Garnityr:
1 gul lök
1 morot
1 röd paprika
1 fänkål
1 äpple
½ zucchini
100g champinjoner
1 krossad vitlöksklyfta
smör till stekning


Currysås:
2 msk smör
1 msk currypulver av god kvalitet
3dl matlagnings grädde
1dl fiskbuljong
salt

Till servering:
ris

Gör så här:
Börja med grönsakerna: Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i bitar. Ansa resten av grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Fräs alla grönsaker i smör i en panna tills de börjar mjukna men fortfarande är al dente. Ställ åt sidan så länge.

Putsa laxbitarn. Salta och peppra.

Fortsätt med såsen: Hetta upp smöret i en kastrull och fräs curryn hastigt. Späd med grädden och fiskbuljongen. Reducera såsen tills den börjar tjockna en aning. Lägg i garnityret och låt det sjuda några minuter. Smaka av med salt. Stek under tiden fisken i smör i en panna tills den är gyllenbrun, 5-6 minuter på varje sida.Vänd försiktigt ned även fisken i såsen. Se till att allt är genomvarmt. Servera med kokt ris.

 
 
-------------------------------------------------------
 
     
 
Clydes Spagetti och köttfärssås 21/3 2009
 
 
 
     
 

Spagetti och köttfärssås (5 portioner)

Ingredienser:

500 – 750g spagetti

500 - 700g köttfärs

2 - 3 burkar krossade tomater

1 stor lök

1 bit rotselleri

Basilika

Salt 1 – 2 tsk

Vitpeppar

1 buljongtärning (köttbuljong)

Olivolja till stekning

2 klyftor Vitlök


Gör så här:

Hacka rotsellerin fint i matberedare. Hacka löken mindre fint i matberedaren.

Stek rotselleri och lök mjuka i en gryta. Ta upp rotselleri och lök ur grytan och stek sedan köttfärsen tills all vätska är borta. Blanda rotselleri och lök med köttfärsen. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, basilika, vitpeppar, pressad vitlök, salt och rör om. Låt allt koka minst 20 min. och smaka av saltningen under tiden.

Under tiden köttfärssåsen kokar kokas spagettin.

 
 
-------------------------------------------------------
 
     
 
Clydes Korvgryta 27/12 2008
 
 
 
     
 

Korvgryta (4 portioner)

Ingredienser:

6 – 8 korvar av olika sort, t.ex. kabanosser, frankfurter

nürnberger bratwurst och käserkrainer

1 stor gul lök

1 palsternacka

1 stor persiljerot

800 g potatis

3 morötter

1 liten klyfta vitkål (ca 200 g)

1 flaska folköl (33 cl)

½ – 1 l hönsbuljong

10 – 12 kryddpepparkorn

2 lagerblad

några timjankvistar

½ bunt finskuren bladpersilja

salt och peppar


Till servering:

Nybakat lantbröd

god stark senap


Gör så här:

Dela korvarna i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär palsternackan i grova stavar. Skala och finstrimla persiljeroten. Skala och skär potatisen i klyftor. Skala och skär morötterna i grova stavar. Strimla vitkålen.

Varva alla ingredienser i en stor gryta som kan ställas fram direkt på bordet sedan. Salta och peppra på varje lager. Bind ihop timjan och persilja til en kryddbukett och lägg den i mitten av grytan. Häll på öl och hönsbuljong så att det täcker. Koka upp och låt småputtra tills potatisen och grönsakerna känns färdiga utan att vara sönderkokta. Strö över persiljan och servera med de föreslagna tillbehören eller om du vill välja något annat.